Oplossingsgericht

27-03-2024

In het hbo en vooral in de opleiding social work is oplossingsgericht denken erg belangrijk. Als je oplossingsgericht denkt, kun je goed omgaan met onverwachte situaties. Dit helpt je snel om tot een oplossing te vinden voor problemen die zich voordoen. Maar wat is oplossingsgericht denken nou precies? 

Oplossingsgericht denken is een aanpak waarbij je je richt op het vinden van oplossingen voor problemen, in plaats van te blijven hangen bij de problemen zelf. In het hoger onderwijs wordt dit steeds belangrijker, omdat studenten worden voorbereid op complexe situaties in hun toekomstige carrière.

Bij oplossingsgericht denken in het hbo wordt er van de studenten verwacht om actief na te denken over manieren om problemen op te lossen, zonder te worden ontmoedigd door obstakels. Dit kan worden toegepast bij het oplossen van studie uitdagingen, het aanpakken van sociale problemen, of het bedenken van nieuwe projecten.

In het hoger onderwijs wordt oplossingsgericht denken ondersteund door middel van verschillende methoden, zoals probleemgestuurd onderwijs en werken aan projecten. Door studenten te betrekken bij actief leren en probleemoplossende activiteiten, worden zij uitgedaagd om creatieve en effectieve oplossingen te bedenken voor verschillende problemen.

Oplossingsgericht denken helpt studenten niet alleen om beter om te gaan met studie uitdagingen, maar bereidt hen ook voor op de ingewikkelde wereld buiten het onderwijs. Het stelt hen in staat om sterk, flexibel en creatief te zijn bij het vinden van oplossingen voor diverse problemen die zij in hun toekomstige loopbaan zullen tegenkomen.

Om een probleemoplossend vermogen te hebben, heb je een aantal vaardigheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Analytisch denken: Je kunt problemen analyseren om de oorzaak en mogelijke oplossing te begrijpen.

  • Creativiteit: Het vinden van nieuwe en slimme manieren om problemen op te lossen.

  • Besluitvorming: Het goed nadenken voordat je een beslissing neemt. Door te kijken naar alle informatie die hebt en te bedenken wat de gevolgen en risico's van elke keuze kunnen zijn.

  • Toepassen en evaluatie: Je kunt je oplossing goed toepassen en kijkt hoe het gaat. Terwijl je de oplossing aan het checken bent, kijk je ook de gekozen aanpak goed werkt.

  • Samenwerking: Samenwerken met anderen en kennis delen om problemen op te lossen. Je komt samen om een goede oplossing te vinden op het probleem.

Als je deze vaardigheden hebt, kun je op een slimme manier problemen oplossen en doelen bereiken door goede oplossingen te vinden.


Maar waarom is dit zo belangrijk in social work?

In de opleiding Social Work is oplossingsgericht denken van cruciaal belang. Studenten worden opgeleid om te helpen bij het vinden van realitische en haalbare oplossingen voor de problemen waarmee hun toekomstige cliënten te maken kunnen krijgen. Door deze aanpak leren studenten hoe ze de krachten en hulpbronnen van cliënten kunnen gebruiken en hoe ze samen met hen kunnen werken aan het bereiken van positieve veranderingen. Dit stelt studenten in staat om effectiever te reageren op de behoeften van hun toekomstige cliënten en draagt bij aan hun ontwikkeling als medelevend professionals binnen het sociale werkveld. 

Mensen hebben steeds vaker te maken met ingewikkelde problemen, vooral op de arbeidsmarkt die snel verandert. Als sociaal werker moet je anders durven denken om echt te begrijpen wat er aan de hand is. Als je het probleem begrijpen, kan je oplossingen bedenken die het leven van mensen en gemeenschappen beter maken.

Tijdens de opleiding helpen docenten studenten actief om oplossingsgericht te leren denken. Dit gebeurt op verschillende manieren, zoals groepsprojecten, praktijkopdrachten en workshops. Docenten helpen studenten aan om kritisch te denken naar verschillenden kanten van een probleem te kijken en creatieve oplossingen te bedenken.


Alkema, J. (2015). Oplossingsgericht denken en handelen in het hoger onderwijs. TH&MA, 20(4), 28-36.

Aenea Venema, J.E (2016) Oplossingsgericht werken: de oplossing? PDF-document. Geraadpleegd op 27/05/2016. https://edepot.wur.nl/390654

Verharen, L (2017) Vakblad Sociaal Werk (Volume 25). Leiderdorp, Nederland, Marc Hoijtink

Allen, J., Belfi, B., Fouarge, D., Holtrop, N., & Kozole, S. (2021). Niet-routinematige vaardigheden in hbo-profielen. ROA. ROA Reports No. 003 https://doi.org/10.26481/umarep.2021003

Prüst, H (2017) Oplossingsgericht werken erkend als effectief interventie. Artikel geraadpleegd op 02/05/2017. https://www.movisie.nl/artikel/oplossingsgericht-werken-erkend-effectieve-interven

© 2024 Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin